ALOE VERA

Aloes – zakres działania udokumentowany naukowo.

Aloes od lat cieszy się opinią rośliny o wielu zastosowaniach. Znany był już w starożytności, gdzie wykorzystywano jego lecznicze i kosmetyczne właściwości. Ze względu na wyjątkową skuteczność oraz uniwersalność, po dziś dzień roślina ta powszechnie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej i kosmetyce.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aloes jest najbardziej biologicznie czynną rośliną. Jest w nim ponad 75 substancji czynnych, które zwiększają odporność organizmu i mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Lista zalet aloesu jest długa, ale musimy także pamiętać o środkach ostrożności oraz możliwych interakcjach, zwłaszcza z zażywanymi lekami.

Na świecie rośnie blisko 400 gatunków aloesu, jednak tylko 20 z nich przypisuje się właściwości lecznicze. W kosmetyce i dermatologii zastosowanie znalazły dwa gatunku: aloes drzewiasty (Aloes arborescens Mill.) i aloes zwyczajny (Aloe barbadensis Mill., nazywany również Aloe vera L.).
Liscie aloesu są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Miąższ znajdujący się w liściach aloesu jest jego najcenniejszym elementem.
W 96% procentach składa się z wody, jednak zawiera także szereg innych składników, które czynią aloes tak wartościowym. Dlatego tak ważna jest odpowiednia technika pozyskiwania miąższu. Polega ona na obieraniu liścia ze skóry, tzw. „filetowaniu”.

„Filetowanie” liści aloesu pozwala na usunięcie substacji szkodliwych a pozostawieniu tylko tego, co najbardziej wartościowe.
Miąższ w liściach aloesu bogaty jest m.in. w:
  • polisacharydy,
  • tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe: arachidonowy, kaprylowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy, stearynowy,
  • kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, winowy, cynamonowy) oraz kwas salicylowy,
  • enzymy roślinne,
  • aminokwasy egzo- i endogenne,
  • beta-karoten, witaminy z grupy B, C,
  • sole mineralne m.in. wapnia, cynku, fosforu, żelaza, potasu, manganu,
  • biotynę,
  • kwas foliowy,
  • przeciwutleniacze w tym polifenole.

Miąższ aloesowy zwiększa odporność organizmu, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie zapobiega zaparciom, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, odkażające, przyspiesza regenerację i odbudowę tkanek i skóry.

Dzięki wysokiej zawartości polisacharydów aloes może wspomagać leczenie takich schorzeń układu trawiennego, jak różne stany zapalne, czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Aloes działa bowiem przeciwzapalnie. Jest także pożywką dla baterii synbiotycznych, dzięki czemu sprzyja namnażaniu korzystnej mikroflory jelitowej. Zawarte w aloesie antrachinony stymulują jelita do pracy, wspomagając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Właściwości przeciwzapalne aloesu wykorzystuje się jako wsparcie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Wyciąg z aloesu wzmaga produkcję żółci, dlatego może być stosowany wspomagająco przy zaburzeniach wątroby. Zwiększa również produkcję soku żołądkowego, zatem może być skutecznym środkiem na pobudzenie łaknienia. Spożywanie wyciągu z aloesu może wspomagać gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, pomagając utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Aloes od wieków wykorzystywany był w lecznictwie jako środek pomagający w wielu dolegliwościach.  W lecznictwie stosuje się zagęszczony lub wysuszony sok z liści aloesu.

Produkty z czystym miąższem aloesowym mają działanie prozdrowotne i lecznicze.

Aloes dla osób z obniżoną odpornością.

Należy uwzględnić jego cudowne działanie na układ odpornościowy. To właśnie zachwiane działanie układu odpornościowego powoduje kolejno po sobie następujące schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne.

Wydaje się, że organizm jest bezradny w walce z coraz to bardziej zmiennymi wirusami i grzybami. Prawdą jednak jest, że układ odpornościowy sprawny w 100% poradzi sobie w walce z nimi.

Bardzo duże znaczenie dla prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego mają jelita, a dokładniej flora bakteryjna w nich się znajdująca. Systematyczne, codzienne spożywanie czystego miąższu aloesowego sprzyja odpowiedniej regeneracji mikroflory jelitowej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.