Aloes – zakres działania udokumentowany naukowo.
Aloes od lat cieszy się opinią rośliny o wielu zastosowaniach. Znany był już w starożytności, gdzie wykorzystywano jego lecznicze i kosmetyczne właściwości. Ze względu na wyjątkową skuteczność oraz uniwersalność, po dziś dzień roślina ta powszechnie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej i kosmetyce.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aloes jest najbardziej biologicznie czynną rośliną. Jest w nim ponad 75 substancji czynnych, które zwiększają odporność organizmu i mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Lista zalet aloesu jest długa, ale musimy także pamiętać o środkach ostrożności oraz możliwych interakcjach, zwłaszcza z zażywanymi lekami.
Na świecie rośnie blisko 400 gatunków aloesu, jednak tylko 20 z nich przypisuje się właściwości lecznicze. W kosmetyce i dermatologii zastosowanie znalazły dwa gatunku: aloes drzewiasty (Aloes arborescens Mill.) i aloes zwyczajny (Aloe barbadensis Mill., nazywany również Aloe vera L.).
Liscie aloesu są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Miąższ znajdujący się w liściach aloesu jest jego najcenniejszym elementem. W 96% procentach składa się z wody, jednak zawiera także szereg innych składników, które czynią aloes tak wartościowym. Dlatego tak ważna jest odpowiednia technika pozyskiwania miąższu. Polega ona na obieraniu liścia ze skóry, tzw. „filetowaniu”.

- polisacharydy,
- tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe: arachidonowy, kaprylowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy, stearynowy,
- kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, winowy, cynamonowy) oraz kwas salicylowy,
- enzymy roślinne,
- aminokwasy egzo- i endogenne,
- beta-karoten, witaminy z grupy B, C,
- sole mineralne m.in. wapnia, cynku, fosforu, żelaza, potasu, manganu,
- biotynę,
- kwas foliowy,
- przeciwutleniacze w tym polifenole.
Miąższ aloesowy zwiększa odporność organizmu, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie zapobiega zaparciom, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, odkażające, przyspiesza regenerację i odbudowę tkanek i skóry.
Dzięki wysokiej zawartości polisacharydów aloes może wspomagać leczenie takich schorzeń układu trawiennego, jak różne stany zapalne, czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Aloes działa bowiem przeciwzapalnie. Jest także pożywką dla baterii synbiotycznych, dzięki czemu sprzyja namnażaniu korzystnej mikroflory jelitowej. Zawarte w aloesie antrachinony stymulują jelita do pracy, wspomagając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Właściwości przeciwzapalne aloesu wykorzystuje się jako wsparcie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Wyciąg z aloesu wzmaga produkcję żółci, dlatego może być stosowany wspomagająco przy zaburzeniach wątroby. Zwiększa również produkcję soku żołądkowego, zatem może być skutecznym środkiem na pobudzenie łaknienia. Spożywanie wyciągu z aloesu może wspomagać gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, pomagając utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Aloes od wieków wykorzystywany był w lecznictwie jako środek pomagający w wielu dolegliwościach. W lecznictwie stosuje się zagęszczony lub wysuszony sok z liści aloesu.
Produkty z czystym miąższem aloesowym mają działanie prozdrowotne i lecznicze.
Aloes dla osób z obniżoną odpornością.
Należy uwzględnić jego cudowne działanie na układ odpornościowy. To właśnie zachwiane działanie układu odpornościowego powoduje kolejno po sobie następujące schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne.
Wydaje się, że organizm jest bezradny w walce z coraz to bardziej zmiennymi wirusami i grzybami. Prawdą jednak jest, że układ odpornościowy sprawny w 100% poradzi sobie w walce z nimi.
Bardzo duże znaczenie dla prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego mają jelita, a dokładniej flora bakteryjna w nich się znajdująca. Systematyczne, codzienne spożywanie czystego miąższu aloesowego sprzyja odpowiedniej regeneracji mikroflory jelitowej.